Kısırlaştır ve Ait Olduğu yere Bırak
Sokak köpekleri sorunu yalnızca üç şekilde çözümlenebilir:
- Her doğurgan dişiyi ortadan kaldırmak veya öldürmek.
- Yemek kaynağını ortadan kaldırarak, örneğin sahipsiz hayvanlara yemek veren hayvanseverleri engelleyerek ve sokaklardaki çöpleri ortadan kaldırarak, köpeklerin açlıktan ölmesini sağlamak.
- "Kısırlaştır ve Ait Olduğu Yere Bırak" sistemi uygulamak.
Kısırlaşmış ve aşılanmış, hatta kimi zaman sahibi olan köpekleri bile ayırt etmeksizin, geceleyin yapılan zehirleme ve silahla vurma kampanyaları, dünyanın hiçbir yerinde başarıya ulaşamamıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvanları Koruma Derneği'nin savunduğu "Kısırlaştır ve Ait Olduğu Yere Bırak" politikası, bu soruna köklü bir çözüm getirmektedir, ancak başarı kaydedilmesi için sokaklardaki köpeklere 5-8 sene tolere edilmesi gerekmektedir. Yerleşim bölgesi sınırlarına kadar uygulandığı taktirde, bu yöntem, soruna köklü ve insani bir çözüm getirecektir.
"Üremenin kontrol altına alınması, uzun vadede en etkili köpek nüfusu yönetimi stratejisidir.''
W.H.O., Cenevre, Köpek Nüfusu Yönetimi Anahatları, sayfa 72.
Kısırlaştırma, aşılama ve köpeklerin üremesinin engellenmesi gerekliliğinin önemini anlatmak için, "Kısırlaştır ve Ait Olduğu Yere Bırak" mutlaka eğitim kampanyaları eşliğinde uygulamaya konmalıdır.
Herhangi bir bölgedeki sokak köpeği nüfusu, o bölgede bulunan yemek miktarına dayalıdır. Doğa, o bölgenin taşıma kapasitesine göre kendini ayarlamaktadır.
Bir bölgenin taşıma kapasitesi kısırlaştırılmış hayvanlarla doldurulduğu taktirde, bu hayvanlar, başka hayvanların o bölgeye sızmasını önleyeceklerdir. Bütün bölgeler sistematik bir biçimde kısır hayvanlarla dolduğunda ve yeni atılanlar toplanıp kısırlaştırıldığında birkaç yıl içinde hayvan sayısında ciddi bir azalma kaydedilecektir.
"Bir bölgedeki fazlalık köpek sorununu çözmek için köpekleri ortadan kaldırma ve öldürme hiçbir zaman etkili bir yöntem olarak düşünülmemelidir: bunun, sorunun kökündeki nedene hiçbir etkisi yoktur."- Köpek Nüfus Yönetimi, W.H.O., Cenevre, 1990 (sayfa 74).
"Araştırma alanı olan hiçbir bölgede köpeklerin herhangi bir yöntemle yok edilmesi, köpek nüfusu sayısında uzun vadeli bir etki yaratmamıştır."-W.H.O'nun, Kuduz Kontrolü ile İlişkili Köpek Ekolojisi Araştırma Müzakere Raporu, Cenevre, 22-25 Şubat 1988 (sayfa 11).
Daha fazla bilgi alabilmek için : lütfen Türkiye'nin Sokak Köpeği Sorununa Çözüm belgesini bilgisayarınıza indiriniz.