SHKD Orman Barınağı
SHKD'nin orman barınağının bulunduğu alanda daha önce Hasdal Çöplüğü vardı. Bu çöplük 1998 yılında kapatılarak çöp gazı üretmek üzere betonla kaplandığında, orada yaşamakta olan 2000 köpek açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. SHKD, bölgeye ilk gelişi bu köpekleri kurtarmak, kısırlaştırmak içindir.
Henüz Türkiye'de, "kısırlaştırma"nın hayvan nüfusunun kontrolu için bir yöntem olarak bilinmediği o tarihte, SHKD ekibi önce çöplükteki köpekleri kısırlaştırıp tedavilerini tamamladıktan sonra Kemerburgaz bölgesindeki köpekleri kısırlaştırmak için seferber oldu.
Bölgedeki köpeklerin kısırlaştırılması ve tıbbi bakımı için bir klinik kurulması amacıyla, Hasdal Cendere bölgesindeki, 7 dönümlük bir araziyi kiralamak için Milli Emlak Idaresine başvuruldu. Arazi, 2003 Mayıs ayında, geçici kısırlaştırma kliniği yerleştirmek için, 5 yıllığına ve bir yıllık kira peşin ödenmek suretiyle kiralandı. Fakat bu araziyi işgal etmiş olan bir kişinin SHKD yöneticilerine taş ve sopalarla saldırması, ölümle tehdit etmesi üzerine, söz konusu arazi üzerindeki kira aktinden, bir yıllık kirası peşin ödendiği halde vazgeçilmek zorunda kalındı.
Bunun üzerine, kısırlaştırma operasyonlarına, Hasdal Çöplüğündeki prefabrik konteynırda kurulan geçici klinikte devam edildi ve 10 yıl içinde Kemerburgaz bölgesindeki 20.000 köpek kısırlaştırıp aşıladıktan sonra tekrar alındıkları yere geri bırakıldı. Dernek, Kemerburgaz dışında, Istanbul'un Beşiktaş ve Bakırköy ilçelerinde de, belediyelerle işbirliği içinde kısırlaştırma faaliyetlerinde bulundu. Bunun yanı sıra, Göçek, Bitlis, Giresun, Diyerbakır, Erdek gibi Türkiye'nin birçok kentine de, kısırlaştırma yapmak ve belediye veterinerlerini "anahtar deliği" denilen laparoskopik kısırlaştırma tekniği konusunda eğitmek üzere ekipler gönderildi.
SHKD Orman Barınağında halen, çöplük döneminden kalanlarla birlikte 2000 civarında köpek yaşamaktadır.
Yaygın Barınak Anlayışına Alternatif Olarak Yarı Açık Orman Barınağı
SHKD Orman Barınağı aynı zamanda kısırlaştır-aşılat yöntemi uygulanırken, sokağa geri bırakılması mümkün olmayan hayvanlar için alternatif barınak kavramına da güzel bir örnektir. "Kısırlaştır- aşılat- yaşat" uygulaması sırasında-sakatlık, insanların istememesi, yaşlılık gibi- çeşitli nedenlerle alındığı yere geri bırakılması mümkün olmayan köpekler olmaktadır. Bu hayvanları, ömürlerini barınak adı altında hapishanelerde geçirmeye mahkum etmek yerine onları yerleşim yerlerinden uzakta ve orman kıyısında geniş alanlarda barındırmak daha ekonomik olduğu gibi aynı zamanda hayvanlar için de daha sağlıklıdır. Ekonomiktir cünkü geniş alanlarda hastalık üreme ve bulaştırma riski daha az olduğu gibi periodik temizlik masrafları da kafes tipi barınaklarla karşılaştırılamayacak kadar düşüktür. Yarı açık orman barınakları, hayvanlar için de demir kafeslerde hapis hayatı yaşadıkları barınaklarla karşılaştırılmayacak kadar iyi bir alternatiftir; burada hayvanların gezip dolaşma ve grup içi kavgalarda birbirlerinden saklanmak için yeteri kadar alanları vardır.